Enota Jurček

Umetnost v Jurčku

Kaj je umetnost za otroke? Otroci iz skupine Jurčki so povedali, da je umetnost risanje, slikanje, da neki barvaš, ustvarjaš. Da je balet, pravljica, avto, miza, da rišeš s čopičem, da se igraš, pesem je umetnina, … Strokovni delavci smo otrokom pomagali približati umetnost v mesecu januarju.

Preko različnih dejavnosti z opazovanjem, poslušanjem, risanjem, slikanjem, izdelavo slikarskih stojal in slikarskih palet, z obiskom Oskarjeve mamice, z obiskom Narodne galerije v Ljubljani. S predstavitvijo afriške umetnosti nas čaka še prikaz umetnosti plesa in osnov baleta.

Naši igralnici in garderoba so se spremenili v galeriji. Umetniške slike so bile delno zakrite in razstavljene na ogled. Otroci so spoznavali umetniška dela. Ob prinašanju fotografij in člankov o Narodni galeriji smo se skupaj pripravljali na obisk le te v Ljubljani, kamor smo se odpeljali z vlakom. Otroci so imeli možnost raziskovanja, komentiranja, opazovanja, spraševanja in seveda poslušanja prijazne kustosinje, ki nas je z Galovimi namigi popeljala po galeriji. Kar prehitro je minil čas v zanimivi galeriji.

Za obisk v vrtcu smo se dogovorili z mamico Ireno, ki je prava umetnica. Povedala nam je veliko zanimivega, pokazala slike iz knjige o umetnosti ter pred našimi očmi na slikarskem stojalu narisala znaka skupin. Opazovali smo jo, kako spretni so njeni prsti in se nato tudi mi preizkusili s slikanjem ob pravih slikarskih stojalih.

V večnamenski dvorani smo se seznanili z afriško umetnostjo, ki nam jo je predstavil g.Isaaka iz Jevnice, ki se je preselil iz Burkine Faso. Toni, ki so prihajali iz njegovih instrumentov so pri nas izzvali različna prijetna občutja. Otrokom je bila ta zvrst glasbe zelo všeč in so rekli: »Še, daj še!«

Obema gostoma se za njuno sodelovanje lepo zahvaljujem!

Mirjam Andrejčič, dipl.vzgojiteljica

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content