Enota Jurček

Tradicionalni slovenski zajtrk in peka kruha v skupini Jurčkov

Tretji petek v novembru poteka po vseh vrtcih in šolah vseslovenski tradicionalni zajtrk. Tudi pri nas smo se že nekaj dni pripravljali na ta jutranji obrok. Komaj smo čakali, da okusimo v čem se domača lokalno pridelana jabolka, mleko, maslo, kruh in med razlikujejo od tistih, ki jih kupimo v trgovini.

Z zajtrkom so si otroci postregli sami in današnji jim je še posebej teknil. Poleg domačega kravjega mleka, smo poizkusili tudi kozjega in ju primerjali po okusu. Ugotovili smo da je vse domače, lokalno pridelano, veliko bolj okusno, vemo pa, da je tudi bolj polno in zdravo.

Z

Zato smo se odločili, da tudi sami spečemo dober domač kruh. V skupino smo povabili Kajino babico Danico Marolt, ki doma že veliko let peče kruh. Pokazala nam je, kako pravilno dodajamo sestavine in kako zgnetemo voljno testo. Vsak otrok je oblikoval svoj hlebček. Spekli smo kruh s semeni in krompirjeve hlebčke.

Pri kosilu smo ga poizkusili in bil je še topel. Vsak otrok pa je svoj hlebček odnesel domov in ga podelil s svojimi domačimi. Tako so otroci in tudi njihove družine doživele košček tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Špela Kranjc, pom. vzgojiteljice

Fotografije.

 

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content