Enota Jurček

Sproščeno pri Jurčkih

Otroci skupine Jurčki so že težko pričakovali prihod v vrtec po daljši odsotnosti zaradi epidemije. S sodelavko sva tako pripravili za njih prijetne in zanimive dejavnosti, ki so jim krajšale čas v vrtcu. Veliko časa smo preživljali v gozdu in nekajkrat smo odšli tudi na travnik, kjer smo izvajali gibalno-rajalne igre, otroci so raziskovali gozdna in travniška tla s pomočjo povečevalnih stekel ter se igrali z nestrukturiranim naravnim materialom. V gozdu so nabirali in jedli borovnice.

Že prvega junijskega dne smo posadili ječmen in koruzo v lončke in jih dali na različna mesta (v hladilnik, v omaro, na okensko polico). Opazovali smo jih, kako klijejo, kakšne barve so, ali semena sploh vzklijejo v hladilniku? Nekaj semen smo dali na papirnate brisače in vato ter jih zalili, drugih nismo zalili. Nekaj semen smo dali v lonček z zemljo, ki ga nismo zalili. Tri tedne smo vsake dva dni opazovali, kaj se dogaja. Na koncu smo semena, ki so vzklila posadili v našo gredico, v kateri nam že uspevajo čebule, česen, krompir, bučke, paradižnik, solata, jagode, melisa in paprika.

Poleg tega smo izvajali preproste preizkuse z vodo za predšolske otroke kot so: potujoči mehurčki, soline, zakaj ladja ne potone, žejne papirnate brisačke, zamašek na sredini kozarca in še druge. Otroci so poizkuse z zanimanjem opazovali in veliko spraševali.

Obiskala nas je tudi medicinska sestra, ki nam je povedala, kaj potrebujemo za varno bivanje na soncu. Otroci so se naučili, da je potrebna kapa, sončna očala, sončna krema, veliko tekočine in senca.

22. junija smo praznovali prvi poletni dan. Vzgojiteljica Nika nam je povedala zgodbo Pujsek Rudi išče blato. Otroci pa so sami iz vode in zemlje ustvarili blato. Ta dan smo imeli tudi predajo ključa. Bodoči šolarčki so mlajšim predali ključ.

To je le nekaj dejavnosti, ki smo jih izvajali v juniju. Poletje se je začelo, upajmo, da nam bo omogočilo veliko bivanja na prostem in s tem povezanih dejavnosti.

Tanja Rozina

Fotografije

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content