Enota Jurček

Slovenija, domovina kranjske sivke

Pri omembi čebele marsikdo pomisli na Čebelico Majo, na risanko, pesem, na rumeno črne črte. A ko je govora o slovenski čebeli, vam najstarejši otroci iz enote Jurček znajo marsikaj povedati. Da ji rečemo kranjska sivka, da je sivkasto črne barve, da je v vsakem panju le ena matica,  da so čebelice majhne žuželke, ki pičijo ter da imajo tipalke, ter skrbijo za to, da drevesa obrodijo in da nam čebele priskrbijo med. Pri tem jim pomagajo čebelarji. Otroci so spoznali, da so čebelice za človeka zelo pomembne. Čebelice smo glasovno oponašali in ob tem občutili premikanje grla ter poskrbeli za razgibavanje naših govoril.  Otroci so preštevali, koliko nog in tipalk imajo čebelice ter ugotovili, da so na obeh straneh enake – simetrične.  Ogledali smo si izobraževalni film o kranjski sivki in prepevali pesmico. Otroci so aktivno sodelovali pri obisku čebelarja in mu postavljali vprašanja. Prav tako smo sodelovali pri petju in snemanju Slakove pesmi Čebelar. Snemanje je potekalo s prijatelji iz POŠ Jevnice v njihovem EKO vrtu. V petek smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki. Ali veste, da je  za en kozarec medu potrebno, da ena čebelica sedemkrat obkroži svet?

Ker pa smo v projektu Eko vrtec, smo izdelovali čebelice iz odpadnih materialov. Otroci so v vrtec prinesli plastenko, jo napolnili s časopisnim papirjem, nanjo nalepili črne trakove po hrbtnem delu ter ji dodali glavo in tipalke. Prav tako smo izdelali čebelice iz odpadnih škatlic. Vse smo skrbno razstavili na Jevniški most. Ob tem so bili otroci silno ponosni. Avtomobili so se ustavljali in vozniki so nas pohvalili, otroci pa komaj čakali, da staršem pokažejo naše izdelke. A žal so čebelice »letele« le en dan. Nekdo jih je odrezal in odvrgel v reko Savo. In mi se sprašujemo, le komu so bili izdelki otrok iz vrtca napoti?

Z veseljem bi nepridiprave povabili v vrtec, da bi si ogledali, s kakšnim veseljem otroci z vzgojiteljicami izdelujejo, ustvarjajo in s kakšnim veseljem so izdelke razstavili po ograji mostu.  Le kaj bi rekli tedaj?

Mirjam Andrejčič, dipl. vzgojiteljica

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content