Enota Jurček

Risanka – Zvezdica Zaspanka

V letošnjem letu podrobneje raziskujemo zgodbe in pravljice slovenskih avtorjev. V začetku aprila smo v skupini jurčkov, v enoti Jurček,  izdelali pravo risanko.
Kratek izsek iz slovenske pravljice Zvezdica zaspanka, ki je tudi tema našega letošnjega nastopa na dnevu vrtca Litija,  smo preko stop motion tehnike povezali v krajši risani film.  Čeprav je risanka dolga le nekaj sekund je za vsem tem ogromno otroškega truda, sodelovanja in idej.

Za eno sekundo filma je potrebno izdelati 24 fotografij, ki se jih kasneje preko računalniškega programa oblikuje v film. Otroci so pri izdelavi papirnate figure in pripomočkov zelo aktivno sodelovali z risanjem, striženjem, barvanjem, prestavljanjem  na snemanju, premiki in idejo kateri del zgodbe bi sploh posneli.

S pomočjo Oskarjevih staršev Irene in Mateja Režka, ki izdelujeta risanke, smo se naučili v kakšnem zaporedju in na kakšen način nastajajo najzanimivejše risanke za otroke. Ogledali smo si tudi nekaj njunih del. Pri izdelavi naše risanke pa so otroci in vzgojitelji zelo uživali. Vse to je bilo za nas vse nekaj čisto novega. Risanko smo si v skupini ogledali že neštetokrat in smo nanjo zelo ponosni.

Lahko si jo ogledate ogledate na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=UmWuhpz-vCs

Špela Kranjc, pom. vzgojiteljice

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content