Enota Jurček

Prvi zimski dan v Jurčku

Vloga odraslih v vrtcu je pomembna. Načrtovanje je ključnega pomena. V vrtcu Jurček  že nekaj let otrokom pripravimo zanimiv dogodek ob menjavi letnega časa. Tudi v mesecu decembru je bilo tako. Ob prebiranju pravljice »Palček Pohajalček«  se je utrnila zamisel, da bi otroci skupine »Medvedki« nastopali mlajšim in starejšim otrokom v vrtcu ob praznovanju prvega zimskega dne. In tako se je dogajalo … od poslušanja, pripovedovanja ob slikah pravljice, do igranja in dramatizacije. Ustvarili smo spodbudno učno okolje in igralnico spremenili v gozdno površino. Izbrali smo vloge dreves, smrek, vseh živali iz zgodbice ter ugotovili, da vsi otroci nimajo vloge za dramatizacijo. V vrtcu smo poiskali plaščke za otroke, ki bodo igrali živali iz pravljice, predlog otrok je bil, da si sami izberejo določeno žival, ki jo bomo dodali v pravljico. Pravljici smo zato spremenili naslov – Palčkova kapica.

Otroke sva spodbujali, skupaj z njimi načrtovali, prebirali zgodbico, jo opisovali, razpravljali o živalih, oponašali gibanja in oglašanja živali, nudili možnost spoznavanja značilnosti živali. Skupaj smo izdelali najmanjšo žival – bolhico. Zanjo je skrbela mlajša deklica.

Prišel je težko pričakovani petek, dan za dramatizacijo. Deček je imel kapico, ki jo je izgubil v gozdu. Njegovo kapico je odvrgel na mize, kjer so pod njo vse živali našle svoj kotiček. Vsi otroci so pogumno, sproščeno in ustvarjalno nastopali. Veselje je sijalo iz oči.

članek 1 članek 2
članek 3 članek 4

Po končani igri smo veliki in majhni s skupnimi močmi sestavili zimsko besedilo na pesem Ringa ringa raja:

Ringa, ringa raja,zima že prihaja.Sneg nam pa nagaja,

ko v našo vas prihaja.

Vidim dedka Mrazaveselega obraza.Prinaša polne vreče

ljubezni, zdravja, sreče.

Ponosni smo našo novo pesem zapeli, v ponedeljek pa nas čaka nova dejavnost in sicer, da vsaka skupina za pesem nariše ali izdela še slikopis s simboli. Ob »branju« slikopisa si bodo otroci hitreje in lažje zapomnili besedilo. Celovita dejavnost pa vodi k bogatenju besednega zaklada, saj spodbuja in razvija jezikovno zmožnost otrok, ki pa je tudi naša letošnja prednostna naloga.

Mirjam Andrejčič

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content