Enota Jurček

Posebno srečanje v gozdu in zanimiv obisk v vrtcu

Bilo je čudovito aprilsko dopoldne. Sonce nas je  grelo s svojimi toplimi žarki. Z otroki starejših dveh skupin, iz vrtca Jurček v Jevnici, smo se kmalu po zajtrku odpravili na prav poseben sprehod v gozd. Opazovali smo spremembe, ki jih je že povzročila pomlad, pisane barve cvetlic in brstenje dreves. Sprehodili smo se do bližnje gozdne jase, ob robu katere stoji lovska opazovalnica. Prav tam pa nas je čakalo nepozabno presenečenje. Zgoraj sta nas čakala dva prijetna gospoda, v čisto pravi zeleni lovski opravi in njun zvesti pasji prijatelj. Skupaj smo sedli na travo in razvil se je prijeten poučen pogovor.

Otroci so z zanimanjem poslušali kaj sta imela lovca povedati o življenju v gozdu, o delu lovcev in o skrbi za živali. Povedala sta, da se gozdne živali in ptice v tem času pripravljajo na naraščaj. S posebnimi piščalmi sta predstavila, kako se oglaša vrabček, kukavica, sova. Slišali smo kako ruka jelen, kako se sliši, ko mlad srnjaček kliče svojo mamo in kako mu ona odgovarja. Otroci so si lahko ogledali nekaj lovskih pripomočkov, najbolj zanimiva je bila seveda puška, ki so jo otroci zaradi varnosti lahko pogledali le od daleč. Seveda ni šlo brez vprašanja, zakaj lovci ubijajo živali. S pojasnilom, da streljajo le bolne živali in tiste, ki v naravi delajo škodo, so bili otroci zadovoljni. Naši otroci zdaj vedo, da lovci v prvi vrsti za živali skrbijo in jim pomagajo.  Na gozdni jasi je v prijetni družbi čas prehitro minil in že smo morali na kosilo. Lovcema smo se zahvalili za njun čas in se odpravili nazaj v vrtec.

Poleg srečanja v gozdu, so se lovci oglasili tudi v vrtcu, kjer so najmlajšim otrokom predstavili nekaj živali, otroci so lahko prijeli trofeje, si jih ogledali, jih božali, poslušali oglašanje živali. Pustili so nam zajeten kupček revij o lovstvu in življenju živali. Naše igrišče v vrtcu pa je bogatejše za dve valilnici in prekrasno krmilnico, ki so jih lovci pripravili za nas. Z veseljem bomo opazovali ptičke, ki bodo prišli k nam na obisk.  Hvala.

Z Lovsko družino Senožeti naš vrtec zelo dobro sodeluje. Gospodje si vedno z veseljem vzamejo čas za najmlajše in druženje z njimi je vedno prijetno in poučno. Vsi skupaj se že veselimo sodelovanja tudi v prihodnje. Še enkrat najlepša hvala Lovski družini Senožeti. Mali in veliki iz vrtca Jurček vam želimo dober pogled skozi vaš daljnogled.

Tina Sirk

Fotogalerija

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content