Enota Jurček

Pomladno srečanje

V mesecu marcu se vsepovsod po vrtcih dogajajo različne oblike praznovanj, saj v tem mesecu praznujejo mamice, žene, očetje. Prav tako praznujemo težko pričakovan prihod pomladi, marsikje Gregorjevo, dan, ko se ptički ženijo ter dan, ko ohranjamo običaj spuščanja razsvetljenih barčic in hišic (imenovanih »gregorčki«) v vodo. To je še iz časov, ko ljudje še niso imeli elektrike. Na ta način so pozdravili prihod sonca in pomladi. Prav ta običaj smo obudili letos tudi v Jevnici.

Vsako leto organiziramo srečanja za družine skupaj s podružnično šolo in s krajevno skupnostjo. Letos smo se odločile za spremembo in pripravile novo obliko sodelovanja s starši. Pripravile smo srečanje na drugačen način. Zbrali smo se na igrišču vrtca Jurček v Jevnici. Na igrišču vrtca smo na vhodih skupaj z otroki pripravili sladke prigrizke, krajevna skupnost pa je vsem ženam podarila eno cvetočo rožico. Nato je sledil kratek program.

Šolarja sta samostojno vodila druženje s svojim besedilom. Nato nas je predsednik krajevne skupnosti pozdravil s spodbudnimi in pohvalnimi besedami. Zatem so se predstavili  vrtčevski otroci; najmlajši so ob spremljavi pesmic najstarejših otrok, v pletene košarice nabirali rožice, ki so jih izdelali v vrtcu. Po aplavzu sta dve skupini otrok deklamirali in zapeli pesem za starše. Bili so samozavestni, sproščeni, veseli, nekateri pa so prvič nastopili pred občinstvom in so se spopadali tudi s tremo. A vseeno, bravo!

Nato smo prisluhnili ubranemu petju jevniškega pevskega društva. Za njimi so šolarji zapeli nekaj pesmic ter si za konec zaželeli skupen ples s starši-ples račk. Veselje in smeh sta preplavila igrišče.

Na igrišču so v vetru plesali ptički, ki so jih ob Gregorjevem izdelali otroci vrtca. Nato nas je Darja povabila na šolski Eko vrt, kjer je vse mamice čakalo presenečenje. Vrtčevski in šolski otroci so ustvarili portrete mamic. Mislim, da se je marsikateri mamici utrnila solza sreče, saj so se vsi otroci maksimalno potrudili narisati vsako mamino podrobnost – ogrlice, uhane, barvo oči, las, očal … ni bilo enostavno, verjemite.

5 6

Nato je vsaka mamica prejela še unikatno eko rožico, ki jo je čakala v Gaju …, prav na koncu srečanja pa smo ob potoku Jevniščica izpustili Gregorčka- eko plovilo z eko osvetlitvijo, ki je ponazoril pomen podaljšanja dneva. Izdelki so bili skupinski, saj je vsak razred in vsaka vrtčevska skupina izdelala po eno plovilo.

Zahvalila bi se vsem, ki so sodelovali pri izvedbi tega, malo drugačnega, srečanja v Jevnici. Pa na snidenje spet prihodnje leto.

Mirjam Andrejčič,  vzgojiteljica

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content