Enota Jurček

Pomladni dan v Jurčku

V našem vrtcu imajo otroci veliko priložnosti in možnosti za izlete in bivanje v naravi, saj se nahajamo v podeželskem kraju, ki ga obdaja gozd.

Na prvi pomladni dan smo se tako vse štiri skupine že tretjič v letošnjem šolskem letu, v okviru našega projekta, podali na celodnevno bivanje v gozdu, s cilji iz področja narave in gibanja. Še poseben navdih smo vzgojitelji dobili na izobraževalni delavnici, ki jo je organiziral g. Jaka Šubic, gozdar. Že res, da v gozd zahajamo pogosto in to ni nič novega, pa je bil vendar naš nov pristop zelo dobrodošel in ustvarjalen. Na delavnici smo se naučili, kako seznanjati otroke z naravoslovnimi in družboslovnimi vsebinami na nekoliko drugačen način. Vzgojitelji ugotavljamo, da otroke preveč vodimo k opazovanju z našimi očmi in premalo prepustimo, da otroci uporabijo svojo domišljijo, preko katere opazijo tudi nam skrite malenkosti (npr. škratki itd.).

Brez vsakršnihkoli umetnih didaktičnih sredstev, so se otroci v gozdu popolnoma prepustili naravi in zelo ustvarjalno preživeli dopoldanski čas. Njihove igrače so nadomestile veje, palice, listje, zemlja in še mnogo drugih gozdnih stvari. Zanimivo je bilo tudi to, kako je sama narava vplivala na nekatere zelo mirne in tihe otroke, saj so se kar nekako sprostili, zaživeli in tudi govorno odprli. Lahko bi rekla, da je bilo okolje ne samo poučno, ampak tudi terapevtsko. Ob odhodu iz gozda nam niso bili pomembni osvojeni cilji, ampak srečni in rdečelični obrazi naših otrok.

                                                                                                                                                                                           Iris Mohar, vodja enote

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content