Enota Jurček

Majske dogodivščine pri Jurčkih v Jevnici

Že pri načrtovanju dejavnosti v začetku meseca, sva s Špelo poskrbeli za pestrejšo in raznovrstnejšo ponudbo na vseh področjih dejavnosti predšolske vzgoje. Eden izmed ciljev kurikula je, da dobro sodelovanje s starši, zato pri delu poiščeva možnosti za njihov obisk. Obiskala sta nas starša Quanaha Mihaela. Spoznali smo delček indijanske kulture, poslušali indijansko glasbo in se naučili indijanskega pozdrava. Izdelali smo tudi prave indijanske šotore, imenovane tipi. Vsi smo začutili indijansko življenje, ki je povsem drugačno od našega. Hvala za prijeten in poučen obisk!

Ogledali smo si zadnjo abonmajsko predstavo v tem letu, po vsebini glasbene pravljice smo nato slikali z zanimivo tehniko, uporabili smo sol.

Spoznavanje domačega okolja, seznanjanje o pomembnih stavbah, kipih … to je bila naša raziskovalna naloga. Otroci so doma, skupaj s starši poiskali slike znamenitosti Litije, pomembne stavbe, spomenike. Plakate so nato predstavili prijateljem v vrtcu. Ob plakatih s slikami so se otroci veliko pogovarjali. Čakal nas je še izlet z vlakom do Litije. V Litiji smo si ogledali vse pomembne znamenitosti, obiskali  Litijski mestni muzej, kjer nas je gospa Tina popeljala skozi bogato zgodovino mesta.  Ogledali smo si tudi kratek film o starem litijskem mostu. Z otroki smo se sprehodili po starem mestnem jedru in si ogledali in prepoznavali cerkev sv. Nikolaja, sončno uro na Farbarjevem gradu, Lekarno, staro štirno, kip litijskega brodarja, Knjižnico Litija, Šmelc … Izlet smo zaključili s kosilom Pri mostu, kjer so nam pripravili pravo poslastico! Ob tem bi se zahvalila gospodu Čožu za zelo dobro pizzo in sladoled!
???????????????????????????????
Otroci, ki zaključujejo vrtec, imajo možnost obiskovanja tečaja prilagajanja na vodo, ki ga vodijo naši vzgojitelji z opravljenim programom plavalnih vaditeljev. 10-urni tečaj opravljamo v bazenu OŠ Šmartno pri Litiji. V tem času preko iger in vodnih dejavnosti otroci usvojijo plovnost in na koncu opravijo preizkus. Vsak posameznik izvede čolniček – v iztegnjenem položaju, s potopljenim obrazom drsi pet sekund. Otroci s ploskanjem spodbujajo prijatelje. Vsi  otroci so opravili preizkus pozitivno in osvojili medaljo. Luka in Živa, hvala za vse minute, ki smo jih preživeli skupaj!

Pripravili smo zanimive aktivnosti s čokoladnim fundijem na vrtčevskem igrišču za vse otroke vrtca. V Ljubljanskem lutkovnem gledališču smo si ogledali predstavo z naslovom »Mojca Pokrajculja«.

Pred nočnim spanjem v vrtcu smo si ogledali naše ozvezdje. Obiskal nas je gospod Šef in nas v večernih urah seznanil s pojavi in planeti na nebu. Vreme nam je sicer malo nagajalo, a so si otroci bodo starosti primerno oblikovali predstavo o planetu Zemlja. Hvala, gospod Šef.

Mirjam Andrejčič, dipl. vzgojiteljica

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content