Enota Jurček

Kako smo v skupini Medvedkov uresničevali domeno Univerzalizem

V današnjem času vse preveč pozabljamo na osnovne človekove vrednote, moralne pravice in dolžnosti, na ljudi okrog nas, ki so drugačni, posebni, zanimivi. Ravno zaradi svoje drugačnosti nam lahko odprejo nov svet, ki ne bo poln materializma ampak dobrote, skromnosti in zavedanja da smo takšni kot obstajamo edinstveni in neponovljivi. S temi načeli naj bi se začeli seznanjati že naši predšolski otroci.

Tudi v naši skupini smo kanček tega zajeli v svojih dejavnostih, ki so bile usmerjene na seznanjenje s skromnostjo, dobroto in drugačnostjo. Z obiskom knjižnjice in izborom slikanic so otroci s pomočjo vzgojiteljice spoznavali, da je drugačnost čisto nekaj normalnega in sprejemljivega. Takšni kot smo, pač smo in z tem moramo biti zadovolnji. Skupaj s starši so ugotavljali kaj je skromnost in zbrali kar nekaj zanimiv misli, ki smo jih strnili v skupni plakat, ki je izobešen v naši igralnici. Po zapisanih načelih se tudi skušamo ravnati pri vsakdanjih dejavnostih in dnevni rutini. Da pa bi dobroto in skromnost še bolj doživeli, smo organizirali dobrodelno akcijo “Podari igračo”, s katero smo zbrali veliko škatlo knjig in raznovrstnih igrač, ki so se jim otroci odpovedali, da jih lahko delijo z drugimi. Povezali smo se z gospo Marjeto Mlakar Agrež, iz šole z prilagojenim programom. Občutek sem imela, da so otroci ponosni na svoja dejanja. S tem pa niti slučajno nismo temo zaključili, ampak se vsak dan skušamo spomniti naših vrednost in načel in jih tudi živeti.

jurcek5 jurcek6

Otroci so bili pri dejavnostih zelo motivirani, aktivni, komunikativni in mislim, da so bili tudi naši konkretni cilji odlično realizirani.

Iris Mohar, dipl. vzgojiteljica

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content