Enota Jurček

Jurčka so obiskali …

Zapustilo nas je staro leto in ravno smo dobro zakorakali v novo koledarsko leto, smo bili v enoti Jurček deležni že prvih obiskov. V ponedeljek, 20. januarja, so prišli k nam na obisk otroci iz vrtca Senožeti. Ker je letos ena izmed prednostnih nalog spodbujanje in razvijanje jezikovnih zmožnosti otroka s poudarkom na ustvarjalnem izražanju, smo vzgojiteljice naše srečanje pripravili v skladu s to prednostno nalogo. Otrokom iz sosednjega vrtca smo zapeli pesem na melodijo pesmi Ringa raja, z naslovom Zimska, ki smo jo sestavili sami na prvi zimski dan. Potem smo vsi skupaj ob pomoči fotografij sestavili nekaj zimskih ugank:

»Nekaj belega. Sneg. Ko snežinke padajo iz neba. Zebe te. Lahko se sankaš, smučaš, kotališ, delaš angelčka, snežaka, se kepaš…« Kaj je to? (zima)

»Ima lonec, gumbe, korenček, klobuk, roke, šal, trebuh, glavo… Je iz snega. Iz tega nastane…« (sneženi mož)

»Topel je. Damo ga na vrat, da nas ne zebe v vrat, da se ne prehladiš. Je iz volne. Babice ga napletejo. Lahko je moder, mavričen, rumen, zelen… lahko je bleščični, roza.« (šal)

»Potrebuješ pajaca, rokavice, sneg. Potem se uležeš in mahaš z rokami in nogami.« Tako nastane … (angelček v snegu)

»Daš na roke. Da ne zmrznejo roke. Da ti je toplo. Da se kepaš. Da te ne zebe v roke.« Kaj je to? (rokavice)

»Rabimo: palice, smučke, čelado, smučarska očala, kombinezon, želve, pancarje in smučarske rokavice.« (smučanje)

»Lahko padajo na glavo. Najdemo v gozdu. Zgledajo kot špičke. Najdemo jih v jamah. Narejene so iz vode. Naredi jih mraz.« (ledene sveče)

»Potrebujemo: drsalke, rokavice, čelado, šal, kombinezon, nogavice. Na ledu…« (drsamo)

»Narejen iz snega. Sezida se tako okrog, da je to hiša. Narediš kocke iz ledu, razrežeš, sestaviš in nastane…« (iglu)

V petek, 24. januarja, pa so nas obiskali otroci iz OŠ Litija, podružnice s prilagojenim programom. Za nas so pripravili kratek program. Najprej so zapeli pesem ob spremljavi malih inštrumentov, nato pa so nam pokazali jogo, ki jo izvajajo. Jogo smo nato skupaj ponovili. Mi pa smo jim zapeli našo pesem Zimska in jim zastavili uganke, ki smo jih sestavili skupaj z otroci iz vrtca Senožeti. Prav na vse uganke so pravilno odgovorili. Sledilo je »zlaganje« njihovih imen in na koncu še igra. Pustili so nam polno lepih vtisov (prepričani smo, da smo tudi mi njim pustili lep spomin) in se z vlakom vrnili v Litijo.

Tanja Rozina

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content