Enota Jurček

Bil je lep poletni dan …

Vzgojiteljice enote Jurček smo v sodelovanju z lovci LD Kresnice pripravile zaključek vrtčevskega leta na Tujem Grmu. Gozdna jasa, bivše strelišče, se je za tri ure spremenila v prizorišče gozdnih iger ter prostor za druženje in brezskrbno otroško razigranost.

V uvodnem delu so se otroci z lovci in vzgojiteljicami-pomočnicami odpravili na krog po prizorišču, kjer so spoznali delo in pomen lovstva pri nas, značilnost gozdnih živali ter se družili z lovskimi psi. Starši so se medtem pridružili vzgojiteljicam na zaključnem roditeljskem sestanku, kjer smo jim predstavile napredek otrok s cilji in dejavnostmi ki smo jih izvajale tekom leta.

Po roditeljskem sestanku je na povabilo lovcev zbrane pozdravil sokolar, Nejc Nastran, s planinsko orlico Regino – predstavil je sokolarstvo v Sloveniji, povedal veliko o značilnosti ptice, otroke pa najbolj navdušil s skupnim fotografiranjem.

Osrednji dogodek srečanja so bile zagotovo gozdne igre – razdeljeni v skupine po barvi, so se na osmih postajah otroci in starši lahko pomerili v reševanju ugank, ciljanju tarče (hranjenje veverice in podiranje pločevink s storži), poskokih v žaklju, prepoznavanju oglašanja gozdnih živali, peki penic na ognju, sestavljanju slike drevesa iz naravnih materialov ter metanju smrekovih obročkov na količke. Za vsako opravljeno nalogo so si prislužili štampiljko na zbirni kartonček. Za dodatno popestritev jih je med drevjem čakala napeta pajkova mreža, lovci pa so skrili nagačene živali, ki so čakale, da jih ujamejo spretni opazovalci.

Sledila je točka presenečenja v izvedbi LD Kresnice – prikaz športnega streljanja glinastih golobov. Štirje lovci so predstavili spretnost, ki je večina pred dogodkom še ni imela možnost spoznati. Zbrano smo opazovali dogajanje na nebu, navijali za uspele in spodbujali ob neuspelih poskusih.

Ob koncu so lovci, Janez, Branko in Dušan, otrokom podelili medalje za sodelovanje v gozdnih igrah in glinaste golobe v spomin na dogodek. Sledilo je druženje ob ognju, peki penic in domačem metinem in bezgovem sirupu, ki smo ga v ta namen z otroki pripravili v vrtcu.

Ob uspešno izvedenem dogodku bi se zaposlene enote Jurček rade zahvalile sokolarju, Nejcu Nastranu, za obisk in obširno predstavitev njegovega dela ter lovcem LD Kresnice za predstavitev svojega dela, delitev čudovite lokacije, sodelovanje pri načrtovanju dogodka in pripravi prostora. Hvala, ker se vedno odzovete našemu povabilu!

Polona Žagar Rupar

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content