Enota Griček

V novembru na Gričku …

V letošnjem šolskem letu sodelujemo v projektu Turistične zveze Slovenije, z naslovom Okusni zakladi, kjer otroci spoznavajo različne vrste domače hrane. V jesenskem času smo se osredotočili na zelenjavo, ki jo pridelamo doma. Otroci so prinesli različne buče, z njimi so se igrali, jih razvrščali po barvi in obliki, spoznali so tudi  njihovo uporabnost. S skupnimi močmi smo skuhali odlično bučno juho. 

Nadaljevali smo z opazovanjem vrtov. Otroci so opazili so, da imajo ljudje na vrtu veliko zelenjave, ki je ne bodo mogli pojesti pred zimo. Pogovarjali so se, kaj lahko naredimo iz nje. Za boljše predstavo,  sem otrokom prebrala zgodbo Sanje male miške, preko katere so prišli do spoznanja, da si lahko hrano pripravimo za zimo. Za  pomoč smo prosili starše. Vsak otrok je prinesel eno sadje in steklen kozarec za vlaganje. Pripravili smo mešano marmelado, s katero se bodo sladkali v zimskem času. Kozarce so okrasili  in pripravili  kotiček za ozimnico.

Zgodba o kateri smo se pogovarjali, je predstavljala življenje živali. Ob poslušanju so začutili njihovo stisko pozimi, ko zunaj ni hrane. Pogovarjali smo se, kako se živali pripravijo na zimo in ali jim kdo pomaga. Zanimanje za to temo je bilo veliko, zato smo v vrtec povabili Žigovega očka, gospoda Gregorja Ulanca, ki je otrokom predstavil vlogo lovca v naravi. Preko slikovnega materiala je razložil delo lovcev pri ohranitvi vseh vrst živali ter skrb za zaščitene živali. Otroci so sodelovali v pogovoru, znali so našteti najbolj razširjene vrste živali v našem gozdu. Obnovili so pravila primernega vedenja v gozdu in tudi tako razvijali spoštljiv odnos do živali in narave. Hvala gospodu Ulancu za poučno dopoldne.

Renata Mlinar 

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content