Enota Griček

Spoznavanje poklicev nekoliko drugače

Pri opazovanju otrok med igro sva opazili, da ne posegajo po igračah. Njihova vztrajnost pri igri je bila zelo kratkotrajna, enostavno so se naveličali igrač. Odločili sva se, da jih bova za nekaj časa pospravili. Otroke in starše sva povabili k sodelovanju. Začeli smo zbirati odpadno embalažo, iz katere je mogoče še kaj izdelati. Otroci so prinašali različen material, ki so ga na začetku z zanimanjem opazovali, prestavljali, med igro so bili sproščeni. V naslednjih dneh so začeli to embalažo rezati, trgati …, veliko smo jo vrgli stran. Potrebovali so dodatno motivacijo in spodbudo pri izdelavi  pripomočkov za igro. Po najinem vključevanju se je začela igra še bolj razvijati. Vse kar so skupaj zalepili, sestavili, so pobarvali s tempera barvami in postavili v kotičke.

Vzporedno s tem smo se odločili za temo spoznavanja poklicev. Otroci so povedali, kaj delajo njihovi starši v službi in nato smo tiste, ki so bili otrokom najbolj znani, pobliže spoznali. Iz odpadne embalaže so izdelali pripomočke za kotiček-trgovina, delovni kotiček, kjer nam je na pomoč priskočil hišnik Matjaž. Tretji kotiček so uredili v pisarno. Pripravili so tudi kotiček za igro frizerja in zdravnika. Med igro so bili aktivni, njihova komunikacija je bila primerna, razvijali so sodelovalno učenje, še bolj so se povezali. Pripomočki, ki so jih izdelali, so bili bolj rahli, zato so se morali z njimi igrati zelo previdno. To jih ni motilo in na vse kar so izdelali, so bili ponosni ter to z veseljem delili s prijatelji.

Po vseh teh aktivnostih nas je vrtcu obiskala Vidova mamica Janja Zajc, ki je predstavila poklic mikrobiologinje-raziskovalke. Predstavitvi so otroci z veseljem prisluhnili. Pripravila jim je dejavnosti za aktivno sodelovanje z uporabo mikroskopa, kar je bilo otrokom nekaj čisto novega in zanimivega. Tudi ta poklic bodo preko igre z vlogami spoznavali v kotičku laboratorij.

Povabilu se je odzvala tudi Lovrova mamica Špela Bendra, ki je otrokom predstavila športno veščino taekwondo. Naučila jih je športnega vedenja, pozdrav, štetje po korejsko. Spoznali so opremo, praktično preizkusili osnovne korake. Pri tem so bili aktivni, zelo so uživali in se sprostili.

Vključevanje staršev v vzgojni proces, je za otroke zelo dobrodošlo, hvaležni smo, da sta se odzvali in nas obiskali. TUKAJ si lahko ogledate nekaj foto utrinkov.

Renata Mlinar

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content