Enota Griček

Obiskali smo lovsko družino Dole pri Litiji

V vrtcu je vedno čas za učenje novega. Naše  raziskovanje nas je v  novembru pripeljalo do spoznavanja  gozdnih živali, njihovih lastnosti in navad. Naš cilj je bil, da otrok zna prepoznati in primerjati živali, opisati njihovo značilno okolje in načine preživetja v zimskem času ter se seznaniti z vlogo lovca v naravi. Ob vsem tem  pa, da zna razvijati naklonjen in spoštljiv odnos  do živali in narave.

Otroci v večini poznajo vizualne lastnosti živali iz zgodb, ki so jih slišali, večino otrok pa je zanimalo več. Zato sva jim s pomočnico ponudili strokovne knjige, jih spodbujali k pregledovanju  in komentiranju. Preko pogovorov  so osvojili veliko novega. Znanje so utrdili z gibalnim ponazarjanjem, živali so poskusili tudi glasovno prikazati, a niso bili prepričani, če se oglašajo pravilno. Zato smo se  dogovorili, da poiščemo pomoč pri lovcih.  Z  g. Vilijem Livkom in g. Draganom Juričem, članoma lovske družine Dole pri Litiji, smo se dogovorili za obisk  in se odpeljali na izlet proti Dolam. Otrokom je bila všeč  že vožnja z avtobusom, ko  smo prispeli do lovske koče in vstopili, so se razgledovali  po stenah in opazovali  živalske trofeje. Znali so razlikovati med jelenom in srnjakom, vedeli so, da je jelenova žena košuta in podobno. Najbolj so bili navdušeni nad medvedom in njegovimi ogromnimi šapami. Pobliže so imeli priložnost spoznati fazane, ki imajo poseben prostor v ogradi pred lovsko kočo.
IMG_2846IMG_2856
Lovca sta nam predstavila svojo vlogo v naravi, poudarila sta pomen lovcev pri ohranitvi vseh vrst živali in skrbi za zaščitene živali. Povedala sta nekaj besed o navadah posameznih vrst. Otroci so imeli priložnost videti krmišče za gozdne živali, solnico in lovsko prežo.

IMG_2857
Ta dan se je otrokom zelo vtisnil v spomin, še nekaj dni po izletu so se pogovarjali o doživetjih in svoje znanje ter izkušnje delili z vrstniki. Lovski družini Dole pri Litiji ter  g.Viliju Livku in g.Draganu  Juriču iskrena hvala za prijetno izkušnjo.

Renata Mlinar, dipl. vzgojiteljica

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content