Enota Griček

Gričkove olimpijske igre

Gibanje je v predšolskem obdobju zelo pomembno za razvoj otrok. V vrtcu se trudimo otrokom približati gibalne dejavnosti. Ob tem uživajo in so aktivni. Za njihovo zanimanje se trudimo z uporabo različnih rekvizitov, zraven  vedno vpletemo še domišljijsko zgodbo …

Ena izmed motivacij so nedavno zaključene olimpijske igre. To je tema, ki omogoča doseganje ciljev na več področjih vrtčevskega kurikula. Otroci so preko igre spoznali olimpijske simbole, pomen olimpijskega znaka. Znajo našteti zimske športe in jih gibalno ponazoriti. Naštejejo opremo, ki jo športniki potrebujejo za posamezen šport in jo ustrezno razvrstijo s pomočjo drevesnega diagrama. Otroci, ki jih šport zelo zanima, znajo poimenovati slovenske športnike, predvsem skakalce, vsi pa vedo, koliko medalj je dobila Slovenija.

Preko igre so se seznanili s celinami in njihovimi prepoznavnimi značilnostmi. Na tla v igralnici smo z barvnim lepilnim trakom oblikovali posamezne celine. Postavili smo tudi mesto in letališče, ki je omogočal let na posamezne celine. Med otroki se je razvijala prijetna igra z vlogami in zanimiva komunikacija. Več pozornosti smo namenili Sloveniji. Spoznali so slovensko zastavo, pomen grba in slovensko himno. Poznajo bonton ob poslušanju himne.

Za boljšo predstavo, kako zares potekajo olimpijske igre, so si ogledali risani film -Smrkci in olimpijske igre. Sledila je slavnostna otvoritev Gričkovih olimpijskih iger, z izbiro maskote, podajo olimpijske bakle in prižigom ognja ter dvig olimpijske zastave. Naš moto je bil »Važno je sodelovati, ne samo zmagati.« Otroci so se poskusili v več različnih igrah spretnosti, bili so zelo aktivni, spoznali so pravi športni duh. Zelo dobri so bili tako v vlogi športnikov kot tudi navijačev. Po večdnevnih športnih igrah je sledila slavnostna podelitev medalj in zaključek iger z ugašanjem ognja ter spust zastave. Za otroke je bila to nedvomno izkušnja, ki se je bodo še nekaj časa spominjali.
Vabimo vas, da si ogledate nekaj FOTO UTRINKOV.

Renata Mlinar

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content