Enota Griček

Delavnice programa NEON na Gričku

V letošnjem šolskem letu so se prve izvedbe delavnic pričele v enoti na Gričku. Strokovni delavci v vrtcu prepoznavamo pozitivne učinke preventivnega programa za preprečevanje nasilja v predšolskem obdobju. Besede »to ni mi všeč« so po izvedbi programa večkrat slišane med igro otrok. Otroci poskušajo samostojno, z besedami preprečiti neprimerno vedenje s strani vrstnika.

Delavnice se v naših vrtcih izvajajo že nekaj let. Na teh delavnicah otroci aktivno sodelujejo, naučili so se štiri pravice, ki jih znajo gibalno ponazoriti. Povedo, da so varni, močni, močni v srčku in svobodni, razložijo pomen. Po delavnicah smo se pogovarjali, kaj vse nam ni všeč in prišli do zaključka, da nikoli ne naredimo prijatelju tistega, kar mi ne želimo, da nam nekdo stori. npr, če ne želim, da mi nekdo vzame igračo, tudi jaz ne smem nekomu vleči igračo iz rok … Prav tako opažamo, da je po delavnicah manj tožarjenja. Ker so otroci v kombinirani skupini, kjer so vključeni otroci različnih starosti, svoje znanje prenašajo na mlajše otroke. Do njih so zelo zaščitniški in tolerantni. V času izvajanja delavnic so spoznavali različna čustvena stanja in preko igre prikazali njihovo počutje v različnih situacijah. Pomagali smo si z zgodbami in preko pravljičnih likov prepoznavali primerno in neprimerno vedenje. Otroci so ob tem doživljali ugodje in se vživljali v pravljične like.

IMG_5986 IMG_5984
IMG_5887

Pomembno  je, da tudi starši poznajo vsebino delavnic. Posredovana jim je bila preko projekcije in kratkega filma na oddelčnih sestankih. Po prejetih anketnih odgovorih lahko ocenim, da so tudi starši prepoznali kakovost programa.

Renata Mlinar

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content