Enota Griček

Čebelice, čebelice, saj naše ste prijateljice …

V petek, 18. novembra 2016, na dan Tradicionalnega slovenskega zajtrka, nas je malo po osmi uri zjutraj obiskal gost, katerega so otroci že težko pričakovali. V naš vrtec je namreč prišel čebelar, pa ne tisti »stari« iz pesmi Lojzeta Slaka, ampak »mladi« g. Tomaž Cirar. Ker je g. Tomaž še mlad, je potreboval kar nekaj malih čebelarjev iz Grička, ki so mu pomagali pri delu z njegovimi čebelicami. Otroci so si oblekli čebelarske obleke, si nadeli zaščitne klobuke, čebelice »zakadili« s prav posebnim kadilom, nato pa pričeli z delom. Da bo delo res dobro opravljeno, je na pomoč priskočila še vzgojiteljica Simona, ki si je prav tako nadela čebelarjevo obleko. Pogledali so si notranjost panja, sate in s posebnimi vilicami odstranili pokrovčke ter ugotovili, da je v njih še vedno nekaj medu. Vsi smo polizali medene lizike cvetličnega medu, najstarejši otroci pa so imeli možnost okusiti še kostanjev med, za katerega pravijo, da je bolj grenek od cvetličnega. Gospodu čebelarju smo zapeli še pesmico, ki jo tudi sam dobro pozna, in ga povabili, da se nam pridruži pri Tradicionalnem slovenskem zajtrku. Posedli smo se za mize in si sami na kruh namazali maslo in med. Mmm, kako je bilo slastno! Za konec smo pojedli še jabolka, saj sedaj že dobro vemo, da … »eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran.«

Ampak to še ni vse … ko so bili naši želodčki polni in usta prazna, smo pred vrtcem že zaslišali glasove, podobne našim. K nam so namreč prišli učenci iz Osnovne šole Litija, da smo se lahko vsi skupaj ob 10. uri pridružili največjemu slovenskemu pevskemu zboru in zapeli pesem Čebelice. Tako smo obeležili 10. let medenega zajtrka. Malo smo zarajali, nato pa smo naše velike prijatelje pogostili s piškoti in čajem. Skupno prepevanje nam je bilo zelo všeč, zato jih vabimo, da se pridejo k nam tudi samo poigrati.

G. Tomažu Cirarju pa se zahvaljujemo za poučne minutke in ga vabimo, da se nam prihodnje leto zopet pridruži in nam pove še kaj, kar bomo mogoče pozabili. Želimo izvedeti veliko stvari, saj bomo tudi mi postali čebelarji, kar smo potrdili z visokim dvigom rok.

 o nas »Gričkovih« zapisala: vzgojiteljica Vesna Balant

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content