Zemlja bo neozdravljivo zbolela!

Mesec marec je bil v skupini Zmajčki namenjen ekološkim vsebinam. Začeli smo ga s spoznavanjem znaka treh krožnih puščic (reduce, reuse, recycle), ki nas opominja na odgovorno ravnanje do okolja. Spodbuja nas k zmanjšanju porabe vode, elektrike in ostalih neobnovljivih virov energije, ponovni uporabi predmetov, ki so za to še primerni in k ločenemu zbiranju odpadkov, ki omogoča predelavo v novo surovino.
Najprej smo se odgovornega ravnanja do okolja lotili v naši igralnici. Opremili smo koše za smeti z ustreznimi simboli, dosledno smo ugašali luči in zapirali vodo, izdelali smo didaktično igro razvrščanja smeti v ustrezne zabojnike. Nato smo k sodelovanju povabili še starše in izvedli zbiralno akcijo starega papirja ter na eko ustvarjalni delavnici izdelali vrečko iz stare majice, s katero bomo omejili uporabo plastičnih vrečk v vrtcu.
Otrok pa se je najbolj dotaknila izkušnja opazovanja neodgovornega ravnanja z odpadki v naši okolici. Sprehodili smo se do obrežja Save, kjer smo naleteli na grozljiv prizor. Otroci niso mogli verjeti, kaj vse najdemo ob reki – avtomobilske gume, razpadajoče čevlje, gore polivinila in plastičnih vrečk, pločevinke, cigaretne škatlice in ogorke, avtomobilske brisalce, motor, kose železa, ostanke raznovrstnega gradbenega materiala, olupke mandarin v plastični vrečki, embalažo najboljše kave  in celo še uporabne lego kocke!

IMG_2786 IMG_2788
Nekaj nesnage zagotovo s seboj prinese reka in jih odloži v Litiji, a prav vsega k nam ni prinesla Sava od drugod. Veliko zgoraj omenjenih odpadkov so neodgovorno in brezbrižno tja odložili naši sokrajani. Morda oni  zdaj smeti res ne vidijo več, a škoda, ki so jo s tem povzročili je nepopravljiva. Zemlja bo neozdravljivo zbolela. Iznajdljivi  odlagalci smeti so s svojim ravnanjem naredili škodo v prvi vrsti sebi – človeški vrsti, ki v takšnih razmerah ne bo več dolgo (pre)živela. Si res želimo prihodnjim rodovom zapustiti takšno Litijo?

IMG_2790
Za nas hočemo čisto mesto in zdrav planet – pomagajte nam in pomislite, preden odvržete!

Špela M. Sedevčič, vzgojiteljica

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content