Vrtec Litija prejel evropski in nacionalni znak kakovosti (eTwinning)

Ker je poslanstvo Vrtca Litija spodbujati in popeljati otroke na uspešno življenjsko pot, na kateri je vse bolj pomembno tudi poznavanje tujega jezika, inovativnost in iznajdljivost, smo se odločili v šolskem letu 2019/2020 vključiti v mednarodni eTwinning projekt.

etwinning_logo_656x369 (1)
Skupaj s partnerji s Portugalske in iz Romunije smo na temo Rainbow kids oziroma “Mavrični otroci” otroke spodbudili h kreativnemu in zabavnemu spoznavanju ter učenju angleškega jezika, hkrati pa jim skušali približati pomembnost dobrih medsebojnih odnosov. Otroci so spoznavali angleške besede barv mavrice, živali iz pravljic in števila do deset. Učenje angleščine je potekalo preko igre, tako da so otroci peli pesmi, risali, plesali, izvajali različne dejavnosti in se videli z vrstniki preko videokonferenc, kar jim je bilo še posebej zanimivo. Za božične praznike smo si z otroki s Portugalske izmenjali voščilnice, ki so jih otroci sami izdelali. Tudi v negotovem času epidemije smo čas karantene ustvarjalno izkorisitili in smo za otroke izdelali dve e-knjigi, v kateri so predstavljene barve in števila do deset. V mesecu juniju smo otroke presenetili z virtualnim obiskom živalskega vrta v Lizboni in na zabaven način obogatili njihov besedni zaklad angleškega jezika.

Celoten projekt “Rainbow kids” smo zasnovali tako, da je potekalo tako individualno, v paru kot v skupini. V jutranjem krogu je bilo delo skupno, kjer smo reflektirali pridobljeno znanje. Izdelali smo tudi nekaj didaktični iger, v katerih smo konkretne situacije prenesli v namizne aktivnosti. Veliko vsebin smo podali skozi gibalne aktivnosti, povezane z barvami, števili in živalmi. Večkrat smo dejavnosti izvajali tudi v naravi, kjer smo se skozi konkretne situacije približali živalim, barvam in tudi številom. V vsaki temi smo spodbujali socialne veščine, poglabljali znanje z vseh področij in istočasno krepili medsebojne odnose med otroki in prijatelji s Portugalske. V svoje delo smo pritegnili tudi starše, največ s prinašanjem različnega materiala in sodelovanja v času epidemije Covida-19. Uporaba tehnologije je bila ključna za naš projekt, saj smo se tako z vzgojitelji iz drugih držav dogovarjali in sodelovali. Tako otroci kot vzgojitelji smo zelo uživali v projektu. To je bil prvi mednarodni projekt, ki smo se ga udeležili v našem vrtcu, bil pa je tudi nagrajen z dvema oznakama kakovosti: Nacionalni znak kakovosti in Evropski znak kakovosti, kar pomeni, da je bilo naše delo, delo učencev in otrok iz vrtca priznano na najvišji evropski ravni.

V Vrtcu Litija si želimo in se trudimo nuditi le najboljšo popotnico za uspešno življenje in menimo, da preko teh projektnih aktivnosti vsekakor krepijo medkulturne, jezikovne in socialne kompetence.

Jelena Šlankovič

FOTOGRAFIJE

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content