Vrednote v medvedkovi družbi

V vrtcu Medvedek smo letos projekt Etika in vrednote obogatili s sodelovanjem z litijskim likovnim ateljejem LILA. Likovna umetnost je sama po sebi vrednota, ki jo morajo otroci zgolj občutiti in jo doživeti. O njej se ne da govoriti.

To je bil le del od vseh vrednot, ki so jih otroci tekom leta sprejemali in jih spoznavali preko različnih dejavnosti. Dotaknili smo se življena, narave, zdravja, kulture in nazadnje še univerzalizma. Ob izteku leta smo z otroki poskušali združiti in povezati vrednote v eno samo prireditev. Ni lahko, a če se zatečemo v pravljični svet … Tam je vse mogoče. Ta dogodek smo v maju predstavili babicam in dedkom, v juniju pa tudi staršem. Igrišče v vrtcu in dvorana na Stavbah sta se spremenila z razstavljenimi otroškimi umetniškimi deli v pravo pravcato otroško igralnico. Scenarij, ki sta ga napisali vzgojiteljici Špela M. Sedevčič in Dunja Gorišek Simončič, je nastopajoče otroke vseh skupin in gledalce popeljal v čarobno deželo klobukov (po literarni predlogi Ele Peroci, Moj dežnik je lahko balon). Vsak klobuk ima svojo zgodbo, svojo vrednoto in svojo lepoto. Babice, dedki in starši so si lahko ogledali takšne vesele, planinske, cvetoče, delavne, slikarske, zaljubljene, pa tudi takšne, ki pozdravijo in še in še …

V deželi klobučkov je verjetno zaigralo srce prav vsakemu gledalcu, ko so začutili, da ti najmlajši še izžarevajo lepoto in dobroto ter da se pod temi malimi klobuki resnično skriva otroški zaklad.

Tjaša Hauptman, dipl. vzgojiteljica

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content