L.I.F.E. – izkušnja mobilnosti Erasmus+ na Češkem

V okviru našega Erasmus+ projekta z naslovom L.I.F.E. Love! Improve! Feel! Educate! so se tri naše strokovne delavke v aprilu 2022 odpravile na LTT mobilnost v mesto Opava na Češko. Projekt je namenjen razvijanju socialnih in emocionalnih veščin otrok ter izmenjavi dobre prakse med strokovnimi delavci. Skupaj s partnerji iz Vrtca Pedenjped iz Ljubljane ter iz Italije in Španije smo bili v gosteh pri naših partnerjih Osnovni šoli Male Hoštice v času od 19. do 23. 4. 2022.

Mesto Opava leži blizu tretjega največjega mesta Ostrava na Češkem. Je manjše mesto z okrog 50 000 prebivalci, obdano z zeleno naravo in arhitekturno bogato dediščino. Osnovna šola Male Hoštice v predmestju Opave je manjša šola s 5 razredi ter 2 oddelkoma predšolskih otrok. Presenetilo nas je, da se na Češkem otroci vključijo v vrtec, ko dopolnijo 3 leta. Šola in lokalna skupnost sta zelo povezani, zelo aktiven je »klub staršev«, ki se dejavno in aktivno vključuje glede na potrebe otrok ter tudi sofinancira določene aktivnosti (starši so samostojno zgradili učilnico na prostem).

Mobilnost je bila namenjena razvijanju čustveno socialnih veščin preko povezovanja z živalmi.  Predstavili so nam program dela s predšolskimi otroki, način spremljanja razvoja otroka od vrtca do šole z namenom opolnomočenja otrok na močnih in šibkih področjih, pomembnost »mehkih kotičkov za sprostitev« tako v vrtcu kot v šoli. Vključili so nas v »dan s hišnimi ljubljenčki«, v šoli s prilagojenim programom smo prisostvovali na terapiji s kužkom, t.i. kanis terapiji. Obiskali smo naravni rezervat za ptice ter aktivno sodelovali v poučno-raziskovalnih nalogah. V šolski telovadnici smo se pridružili pri socialnih igrah z otroki ter si s partnerji izmenjali posnetke nacionalnih socialnih iger z otroki. Na šoli so nam predstavili tudi inovativno metodo učenja osnov programiranja z mini robotsko čebelico BeeBotom, metodo učenja matematičnih spretnosti preko gibanja in simbolov, inovativno tehniko učenja branja s poslušanjem, ogledali smo si igralnice, učne materiale, igrišča, učilnico na prostem. Prednost osnovne šole Male Hoštice so vsekakor oddelki z nizkim številom otrok in aktivno povezovanje z družinami, v ospredje postavljajo individualni pristop do otroka ter inovativne metode IKT v vzgoji in izobraževanju.

Poleg strokovnih vsebin smo udeleženci dodobra začutili češko kulturo z obiskom muzeja na prostem, stare železarne (sedaj muzeja in prostora za umetnostne ter družabne dogodke) in najvišje točke v Ostravi Bolt Tower, gradu Hradec nad Moravici ter ob druženju z domačini ob tradicionalnih kulinaričnih dobrotah. Res je bilo lepo ponovno videti strokovne kolege iz Češke, Španije in Italije, skupaj z njimi spoznavati češki šolski sistem, klepetati in vaditi angleščino, spoznavati druge kulture. Mateji, Poloni in Katji je družbo delala navihana maskota projekta – Trmica, ki otroke že nekaj let uči o socialnih veščinah in čustvih ter jim včasih rada malo ponagaja. Svoja doživetja je zbrala v kratkem filmčku, ki ga bo pokazala otrokom in jih obdarila z darilom iz Češke. Celotno potovanje je bila nepozabna izkušnja, sedaj pa že komaj čakamo nove izzive.

Nekaj FOTO utrinkov.

Kratek videoposnetek.

Zapisala: Katja Hrastar Belšak, koordinatorica

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content