Projekt Manic Mechanics – moški v “ženskem” poklicu

Kljub sodobnemu ter naprednemu življenju, še vedno obstajajo različni pogledi na enakost med spoloma. Tudi večina otrok pravi, da mamica pomiva posodo, pospravlja, kuha in podobno, medtem ko očka popravlja različne stvari, kosi travo ter opravlja “moška dela”. S to tematiko so se na mednarodni izmenjavi Manic Mechanics soočili mladi iz vse  Evrope, ki delajo z otroki ter mladimi. Osredotočili so se predvsem na razlike med spoloma v izobraževanju, zato so vabilo poslali tudi na naš vrtec, kjer smo trenutno zaposleni trije vzgojitelji.

Na tako imenovan “Eva’s talk show”,  kot so poimenovali njihove razgovore ter debate, sva se odpravila dva vzgojitelja. Govorili smo o dnevni rutini, problematiki otrok, vodenih dejavnostih, kako naju sprejmejo otroci ter starši kot moška v vrtcu, skratka o celotnem delu v vrtcu.  Zanimalo jih je predvsem, kako v Sloveniji rešujemo probleme otrok ter družin, kjer otroci potrebujejo posebne prilagoditve. Prav tako je bilo zanimivo slišati, kako vzgoja in izobraževanje poteka v drugih Evropskih državah.

izmenjava


Oba s kolegom meniva, da so starši in otroci zelo veseli moških v vrtcu, saj potrebujejo tudi moško figuro ter vzor. To se predvsem občuti pri otrocih, ki prihajajo iz eno starševske družine. Delo vzgojitelja ni le poklic, temveč je tudi poslanstvo ter hkrati menim da privilegij, saj je delo z otroki izredno pozitivno naravnano.

Izkušnja je bila zelo zanimiva in izredno sva vesela, da sva se lahko odzvala vabilu ter se udeležila tega srečanja.

Luka Mohar, pom. vzgojiteljice

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content