Potujemo skozi čas

Leto 2018 je bilo razglašeno za Evropsko leto kulturne dediščine, in sicer z namenom, da vzbudi zanimanje zanjo v javnosti, še posebej pri otrocih in mladih. Kulturna dediščina je osrednja komponenta kulturne identitete, kulturne raznolikosti in medkulturnega dialoga. Pomaga nam razumeti preteklost in ustvariti boljšo prihodnost, česar si za otroke, ki obiskujejo naš vrtec, želimo tudi mi.

Da bi jim odstrli delček neverjetne zgodbe o razvoju civilizacije, smo se v letošnjem šolskem letu lotili na prvi pogled zahtevne teme za predšolske otroke. Potovali smo skozi čas in raziskovali, kako so živeli ljudje v različnih zgodovinskih obdobjih. Otroci so na ta način dobili občutek, da čas, v katerem živimo, ni edini, ki obstaja. Navdušeno so sprejeli idejo, da na letni prireditvi ob rojstnem dnevu vrtca, odpotujemo nazaj in se prelevimo v praljudi, Ilire, Stare Grke … Tako smo 19. aprila skupaj s povezovalcema prireditve, dedkom in vnučkom, potovali skozi čas. Začeli smo čisto na začetku, takrat, ko ni bilo še ničesar in se je zgodilo nekaj, čemu znanstveniki pravijo veliki pok. V nastopu zaposlenih Vrtca Litija, so se začele rojevati prve zvezde, ki so se združevale v prve galaksije. Nato nas je sodobna tehnologija s pomočjo videa v nekaj minutah pripeljala od nastanka prvih planetov, do časa pred približno 1, 4 milijona let. Takrat so oder zavzeli otroci – zvezde večera. V nastopih devetih enot Vrtca Litija, smo se sprehodili skozi najpomembnejše mejnike svetovne zgodovine in si dovolili sanjati tudi o prihodnosti. Predstavili so nam življenje v jamah, pred gledalci so skovali vaško situlo, uprizorili so trojansko vojno in olimpijske igre, pa viteški boj in baročni ples. Celo Kolumbova ladja je zaplula preko oceana in po tirih je zapeljala prva parna lokomotiva. Obiskovalcem so nastavili ogledalo s točko o življenju v sedanjem času, ko zazrti vsak v svoj ekran, pozabljamo na najpomembnejše – na pristne, tople medsebojne odnose. V sklepni točki večera pa so nam sporočili, da si otroci želijo boljše, to je barvite in razigrane prihodnosti.

Prepolna dvorana obiskovalcev je nastopajoče nagradila s stoječimi ovacijami in močnim aplavzom. Številne pohvale, ki so po prireditvi prihajale z vseh strani, so razblinile dvome o prezahtevni tematiki, poplačale ves vložen trud v pripravo prireditve in nam dale novo energijo za novo šolsko leto, ko nas čaka prav poseben jubilej, 90. rojstni dan Vrtca Litija. Bodite z nami tudi takrat!

Špela M. Sedevčič, vzgojiteljica

Fotografije.

 

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content