Potovanje po Avstraliji

Z gospodom Miranom Juvančičem smo se v mesecu novembru »potepali« po Avstraliji. V okviru projekta Medvedek potuje, ki je eden od osrednjih tem v enoti Medvedk, v letošnjem letu z otroki odkrivamo podobe sveta. Nešteto skrivnosti, zanimivosti in neznank se skriva v svetu. Otroci kontinente spoznavajo preko slik, zemljevidov, knjig, okusov, zvokov, predmetov in drugih medijev, ki so njim razumljivi in predstavljivi. Bogato izkušnjo in spoznanja iz kontinenta Avstralije pa nam je iz prve roke podal popotnik g. Miran Juvančič, ki je širni svet obkrožil z motorjem. V vrtec je prinesel nekaj predmetov, ki predstavljajo to deželo in seveda čudovite fotografije ob katerih nam je pripovedoval o svojem potovanju. Resnično, svet na drugem koncu je popolnoma drugačen kot pri nas. Tako daleč je. Tako so razumeli in pripovedovali otroci … Do tja se pride tako čez dva morja. Potem pa tam kupiš motor. Tam živijo kenguruji in koale. Pa krokodili, ki imajo tako velika usta, da lahko »požrejo« kravo. V Avstraliji vozijo tako veliki tovornjaki, kot so pri nas vlaki. In tamkajšnji otroci … nekateri nimajo hiš. Zgradijo si takšne iz vej. Oblečeni so … No, sploh niso oblečeni in jih tudi nič ne zebe. Ti otroci se tudi nič ne umivajo in iz nosa jim teče »smrkelj«, saj nimajo robcev.

Ampak tudi ti otroci so veseli, razigrani in nasmejani, tako kot otroci iz Slovenije. G. Miran je rekel, da bi se kljub vsemu tudi mi morali od njih marsikaj naučiti. Na koncu so otroci lahko pobožali kožo pravega kenguruja. O, kako je bila mehka.

Čeprav smo potovali samo v mislih, slikah in besedah, nam bo potovanje ostalo v lepem spominu. G. Miranu se za predstavitev in druženje prav lepo zahvaljujemo.

Tjaša Hauptman, dipl. vzgojiteljica

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content