Obisk Švedske skozi moje oči

Od 19. do 25. maja 2024 smo tri delavke Vrtca Litija v okviru Erasmus+ projekta obiskale Švedsko. V mestu Sollentuna so nas gostili v mednarodni večjezični šoli z vrtcem Vittra Rösjötorp International. Zaradi  različnih profesionalnih profilov smo videle različne stvari in ob koncu dneva o njih razpravljale vsaka s svojega vidika.

Da pričakujejo obisk iz Slovenije, je bilo vidno na vseh vhodih v stavbo in v igralnice z napisom »dobrodošli« v slovenskem in v švedskem jeziku.

Že ob prihodu v stavbo je bilo čutiti prijetno in sproščeno klimo. Otroci in odrasli so se umirjeno sprehajali po šoli, posedali v mehkih kotičkih, se tišje pogovarjali. Kasneje sem ugotovila, da odrasli v skupinicah načrtujejo in reflektirajo svoje delo. Njihova oprema je prijetna in funkcionalna. Navdušilo me je elektronsko uho na steni, ki meri glasnost v prostoru in omogoča kontrolo govora.

Otroci se pred vstopom v zgradbo zbirajo zunaj. Ko je čas za pouk, jih učitelj s kravjim zvoncem pokliče pred vhodna vrata in umirjeno vstopijo v garderobo. Nihče ne kriči in nihče se ne preriva!

V skupini 4 do 5 letnih otrok, kjer smo hospitirale, imajo 24 otrok. Taki sta bili dve skupini. Vsaka ima na voljo tri sobe in v vsaki skupini delajo tri odrasle osebe po 8,5 ur. Ena je vodja oddelka, drugi dve sta asistentki. V igralnici imajo podobne kotičke kot pri nas: knjižni, matematični, naravoslovni, kotiček za igro z vlogami, likovni in priložnostni – odvisno od projekta, ki teče. Sredstva v kotičkih so opremljena s sliko ter besedo in po načelu »manj je več«. Veliko poudarka dajejo trajnosti, zato pri delu uporabljajo veliko odpadnega materiala. Med opazovanjem otrok in odraslih sem imela občutek, da so vsi umirjeni, nikamor niso hiteli, poslušali so drug drugega, govoril je le eden. Čutiti je bilo medsebojno spoštovanje na vseh nivojih: otrok – odrasel, odrasel – odrasel, otrok – otrok v obe smeri.

Navdušila nas je vzgojiteljica, ki je z velikim žarom pripovedovala o projektu, ki je trenutno potekal v njeni skupini in je nastal na podlagi opazovanja igre otrok. Njihove interese je pretkano vnesla na vsa področja kurikuluma, kar je bilo tudi vidno v vseh kotičkih.

Ob zaključku našega obiska vidim, da imamo veliko stvari podobnih, pa vendar se da še marsikaj izboljšati, kar pa bo moj izziv v jeseni.

Da se svet »tam gori« bolj počasi vrti je bilo zaznati tudi v mestu. Ljudje so prijazni, ne hitijo, počakajo, da izstopiš iz avtobusa brez prerivanja. Ulice so čiste, nikjer ni smeti na tleh, v koših za odpadke so papirne vrečke, podhodi ne smrdijo in so umetniško poslikani z grafiti. Po nasvetu naše gostiteljice ravnateljice šole, gospe Lee Colner, smo našle tudi grafit našega Franceta Prešerna. Veliko ljudi se vozi s kolesi, taksiji so električni, plačuje se v glavnem brez gotovine in v restavracijah je več ali manj vse »self service«.

V svetu, ki prihaja, je pomembno, da imaš funkcionalno znanje, da se znajdeš v neznanih okoliščinah, da znaš uporabljati vse vrste aparatov (»čekirati« letalsko karto, naročiti taksi, kupiti vstopnico, rezervirati hotel), imeti razvite komunikacijske veščine in znati vsaj kakšen tuj jezik.

Tack Sverige (hvala Švedska) za to izkušnjo!

                                                                                   Mojca Grošelj Radulovič, vzgojiteljica

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content