Noč v vrtcu, kjer so potrebne sanje za sladko spanje

Kako čarobna je lahko noč v vrtcu so starejši otroci iz vrtca Medvedek lahko videli v začetku februarja, ko so se zvečer v vrtcu igrali, potem pa tam še sladko zaspali.

Priprava na ta večer se je začela že v dopoldanskem času. Najprej smo pomislili na večerjo, ker lačni pač ne moremo iti spat. Ena skupina otrok je spekla hlebec kruha, druga pa pripravila tri slastne namaze. Zvečer, ko smo se zbrali, smo najprej povečerjali, potem pa … na vrsti so bile večerne »vragolije«. To se v vrtcu lahko počne samo zvečer, ker nas nihče ne vidi. Tudi spat gremo lahko pozno, če nas nihče ne priganja spat. Vrtec je zvečer, ko nastopi tema, popolnoma drugačen. Pravijo, da se po vrtcu in okrog potikajo škrati, se igrajo, ko otroci doma mirno spijo. Opremljeni s svetilkam smo se najprej podali okrog vrtca, da preverimo, ali je kaj od tega res. Nobene sledi, razen na šolskem igrišču. Tam pa se nekdo potika. Saj poznate igriščnega škrata. Majhen komaj za palec, z rdečo pikasti kapo, na škornjih zvončke pripete, iz nosa pa mu vedno teče zelen smrkelj. Celo noč hodi po igrišču in godrnja, ker otroci vsak dan smetijo, on pa mora vse to pospraviti. Pravite, da ni res? Slišali smo ga, videli nekaj rdečega, skrival se je v luknje, na koncu pa se je skril v Špelino kapuco. To pa vemo zato, ker je bila zjutraj, ko smo se zbudili, vsa osmrkana. Po dolgem sledenju za škrati smo se počasi odpravili v vrtec. Tam smo se oblekli v pižame, si očistili zobke, potem pa spanje. Toda pred tem moramo uloviti še sanje za dobro spanje. Nekje v vrtcu se skrivajo. Do sanj vodi čarobna pot. Na tej poti smo hodili po barvah, morali smo iti skozi tunel, preko ovir, potem smo sanje že slišali, čutili … čisto blizu smo že bili. Lasje zvezdice Zaspanke pa so nam razodele, da imamo sanje v rokah. Zavite so bile v zlat papir. In sanje za sladko spanje so bile napoj za miren počitek v vrtcu.

Zjutraj, ko smo se zbudili, smo si samo še močno zaželeli, da sneg pobeli naš breg in prav to se je zgodilo. Verjetno so imeli škratki prste vmes.

Vzgojiteljice skupine Zmajčkov in Muc

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content