Nekaj ti moram povedati …

Teden otroka je projekt Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se vsako leto začne na prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja sedem dni. V vrtcu ga vedno obeležimo s posebej izbranimi aktivnostmi, s katerimi želimo še posebej popestriti otroški vsakdan. Letošnja tema tedna otroka je bila Nekaj ti moram povedati, ki spodbuja razmišljanje o medsebojnem komuniciranju in širi zavedanje o pomembnosti kakovostnega in odprtega pogovora otrok z drugo osebo, otrokom ali odraslim. Prav je, da otrokom omogočamo, da brez strahu govorijo o svojih potrebah, željah, pričakovanjih, lepih in manj lepih doživetjih, ki vplivajo nanje.

Ponedeljek je bil dan za menjavo igralnic in sproščeno druženje z vrstniki iz ostalih skupin. Vhodna vrata vrtca smo zaklenili, na široko pa so se odprla vrata vseh igralnic. Uredili smo različne kotičke, pripravili gibalni poligon, sobo s svetlobnimi senzoričnimi didaktičnimi pripomočki in pustili otrokom, da se sprostijo v dejavnosti, ki jim je ta dan najbolj ugajala. Otroci se izražajo tudi skozi umetnost. Likovnemu ustvarjanju, plesu, petju in glasbi je bil namenjen torek, ko so lahko otroci preko različnih umetnostnih zvrsti izrazili svoje občutke, spregovorila so njihova umetniška dela. V tem tednu je bila na sporedu prva abonmajska predstava. Z lutkovno predstavo Miška na potepu nas je obiskalo lutkovno gledališče Makarenko iz Radovljice. Miški smo pomagali poiskati prijatelje, ki jih prej ni imela, na koncu pa je dobila kar štiri – krta, žabico, ježa in medveda. Če smo v lanskem letu v škartkovem rovu preživeli le mesec december, smo se letos na prvi obisk k škratku odpravili že ta četrtek. V duhu letošnje teme tedna otroka, smo škratku napisali pismo in mu ga odnesli skupaj z jesenskimi plodovi, ki jih že od začetka jeseni pridno nabiramo v bližnjem gozdu.  Morda pa prav s tem dejanjem to leto  škratka prej prikličemo iz njegovega gozdnega domovanja in nas kmalu obišče. Teden smo zaključili z dramsko igro naših vzgojiteljic in vzgojitelja, ki je nastala po literarni predlogi Patricije Peršolja, Hiša iz Besed.

Naučili smo se, kako pomembno je, da najdemo sogovornika s pravimi, toplimi, prijaznimi besedami in odprtimi ušesi, tudi če smo majhni in se komu zdi, da še nimamo nič za povedati … »Lahko jim daš svojo ljubezen, ne pa svojih misli, kajti oni imajo svoje misli.« Khalil Gibran

Špela M. Sedevčič, pom. vzgojiteljice

FOTOGRAFIJE

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content