Mobilnost na Češkem

Kdo si ne želi pogledati kako je pri sosedih? Kako imajo urejene stvari, kako deluje njihov sistem …. Tudi strokovni delavci v Vrtcu Litija radi pogledamo še kam drugam in tako pridobivamo nova znanja, izkušnje, ki si jih potem med seboj delimo.

V nedeljo, 24. 3. 2024, smo se  tri strokovne delavke v okviru Erasmus+ odpeljale na Češko. Ker je bilo naše potovanje zeleno, smo se v Brno peljale z avtobusom, vrnile pa smo se z vlakom. Ogledale smo si tri samostojne vrtce, ki so po številu oddelkov veliko manjši od naših. Zaposleni v vrtcih so nas sprejeli odprtih rok. Zelo so bili veseli našega obiska, bili so izredno gostoljubni in prijazni.

Spremljale smo delo vzgojiteljic, aktivnosti otrok in njihovo vključenost v igro in učenje, metode dela, zagotavljanje spodbudnega učnega okolja, spremljanje in dokumentiranje otrokovega razvoja in še bi lahko naštevala. Ugotovile smo, da je naše delo podobno, saj smo tudi mi, tako kot oni, v programu Korak za korakom. Otroci so veseli in igrivi, čas v vrtcu preživljajo v igralnicah, ki so mnogo večje od naših in tudi bogato in estetsko opremljene, kljub temu, da so to starejši vrtci. V vrtec so vključeni otroci od tretjega pa do šestega leta starosti, mlajši so doma v družini, saj tam porodniška traja tri leta. Tako kot mi, tudi oni veliko časa preživijo v naravi, vsi vrtci so ekološko naravnani in tako tudi živijo.

To je bila zelo prijetna in strokovno bogata izkušnja, dobile smo veliko idej, ki jih bomo lahko uporabile pri svojem delu. Se že veselimo njihovega obiska, da tudi mi pokažemo, da imamo dobre metode dela, da smo pri delu inovativni in ustvarjalni.

Slavi Hostnik

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content