Mobilnost Erasmus + v Italiji – L.I.F.E. Love! Improve! Feel! Educate!

V okviru Erasmus + projekta je bila v mesecu novembru izvedena še zadnja mobilnost, tokrat v Italijo. S partnerji Vrtca Pedenjped iz Ljubljane ter partnerji iz Španije in Češke smo se tri strokovne delavke Vrtca Litija v tednu od 21. do 24. novembra odpravile v mesto Vasto.

Turistično mesto Vasto se nahaja v osrednji Italiji. Šolski okoliš »Nuova Direzione Didattica Vasto« je sestavljen iz štirih osnovnih šol, ki jih obiskuje okoli 700 otrok in šestih vrtcev, ki jih obiskuje okoli 400 otrok, starih od 3 do 6 let. Je največji šolski inštitut za otroke do 11 let v Abruzzu.

Mobilnost se je povezovala s ciljem projekta, v katerem je bilo v ospredje postavljeno razvijanje emocionalno-socialnih kompetenc pri otrocih preko različnih področij. Udeleženci mobilnosti smo se seznanili s praktičnimi in uporabnimi metodami, ki jih uporabljajo v vrtcih in šolah za razvijanje socialnih in čustvenih veščin.

Predstavitve dobre prakse so potekale v vrtcih in šolah na treh različnih lokacijah. V centralni šoli Nuova Direzione Didattica so nas toplo sprejeli ter nas povabili k sodelovanju na festivalu, ki so ga pripravili v okviru praznovanja dreves. Dogodek je bil namenjen zaključku projekta, preko katerega so otroke ozaveščali o pomenu spoštovanja in ohranjanja narave. Predstavili so nam tudi glasbene aktivnosti, preko katerih otroci ne pridobivajo le glasbenih veščin, temveč razvijajo tudi socialno čustvene kompetence. Obiskali smo še šoli Ritucci Chinni in Vasto Marina, kjer so nam poleg glasbenih aktivnosti omogočili vpogled v delo v oddelkih ter nas vključili v aktivno sodelovanje.

V okviru mobilnosti smo poleg strokovnih vsebin dobili tudi vpogled v kulturne znamenitosti mesta Vasto. Ogledali smo si zgodovinske znamenitosti mesta, obiskali mestno hišo ter palačo D’Avalos. Sprehodili smo se skozi naravni rezervat Punta Aderci, ki je znan tudi kot wellnes za dobro počutje v naravi. Naravni rezervat omogoča tesen stik z naravo, ki posamezniku omogoča sprostitev in izboljšanje čustvenega stanja.

Udeleženci mobilnosti smo imeli priložnost za izmenjavo dobrih praks, strokovno razpravo, primerjavo vzgoje in izobraževanja v različnih državah, hkrati pa smo v okviru mobilnosti imeli tudi priložnost za druženje in strokovno mreženje.

Andreja Medved

Fotogalerija

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content