Kaj vse otroci pridobijo s preprosto aktivnostjo nabiranja borovnic?

Po vremensko nestabilni pomladi smo končno dočakali sonce, ki je začelo pripekati s polno močjo. Če smo se pretekli mesec v igralnici skrivali pred dežnimi kapljami, se zdaj že umikamo premočnim sončnim žarkom. A narava nas, s sinje modrim nebom, cvetočimi travniki in košatimi zelenimi drevesi, vabi na prosto. Zgodnje dopoldanske ure lahko preživljamo na igrišču, kasneje pa tudi tam postane prevroče. Zato se Zmajčki radi umaknemo v hlad, ki nam ga ponuja gozd. Ta nam poleg sence ponuja še številne druge darove. Najprej smo obrali nekaj bezgovih cvetov in pripravili osvežilen bezgov sirup, s katerim v teh dneh gasimo žejo. Zdaj pa so na vrsto prišle borovnice.

borovnice (1) borovnice (2)
Ko se z otroki podamo v gozd, razdalje v gozdu premagujemo peš. S hojo po neravnem terenu otroci krepijo osnovne gibalne veščine – hojo, tek, plezanje, plazenje in tudi skakanje. ob tem se urijo v ravnotežju, rešujejo različne motorične izzive, pridobivajo izkušnje, s katerimi izboljšujejo svojo telesno pripravljenost. Večina se jih zelo razveseli, ko pridemo do mesta, kjer lahko počepnejo med borovničevje in se posladkajo z gozdnimi dobrotami. Ko jim damo v roke še lonček in začnemo s tekmovanjem, kdo ga bo napolnil prej, pa otroci začno najprej s premagovanjem samih sebe. Najprej je treba dobro opazovati, kje so grmički, na katerih so zreli sadeži, potem se pojavi vprašanje, kako jih z natančnim prijemom nežno odtrgati, da ostanejo celi? Ko jih je v lončku že nekaj nabranih, je nujno nekaj moči usmeriti tudi v to, da se nam ne stresejo, saj je potem vse delo zaman. In koliko vztrajnosti je potrebne, da napolnimo cel lonček! Nekaterim gre hitreje, spet drugim počasneje. Nekdo najde grmiček z veliko sadeži, drugi prehodi veliko območje, da sploh najde takšnega, ki ga lahko obere. Ko se otroci med seboj pokličejo na dober teren, »moj prostorček«, se pogovarjajo, pomagajo drug drugemu napolniti posodico ter na ta način krepijo prijateljske vezi, se spodbujajo, se med seboj primerjajo in skušajo biti vedno boljši. Najslajše pa pride šele čisto na koncu – ko je ves trud, ki ga vložiš v obiranje, poplačan s pripravo domačega borovničevega sladoleda. Njam!

borovnice (3) borovnice (4)
Tako preprosta dejavnost, za katero bi rekli: »saj so samo borovnice nabirali«, pa poskrbi za urjenje mnogih veščin in pridobivanje številnih znanj, ki so ključnega pomena za celosten razvoj otroka v predšolskem obdobju.  Vzemite si še vi kdaj čas in pred vročino raje kot v klimatizirane prostore, pobegnite v naravno ohlajen objem gozda. Če boste to naredili v kratkem, ne pozabite s seboj vzeti posodice, v katero boste nabrali borovnice, iz katerih si lahko po naslednjem postopku, pripravite domači sladoled.

BOROVNIČEV SLADOLED

Nabrane borovnice zamrznite. V multipraktik vsujte 200-500g borovnic, ki jih zmiksajte, toliko, kolikor želite, da so v sladoledu veliki koščki sadja. Nato  prilijte 500ml sladke smetane, in vse skupaj stepajte do želene gostote. Če se vam zdi, da borovnice niso dovolj sladke, lahko dodate še žličko ali dve sladkorja. Namesto sladkorja lahko skupaj z borovnicami zamrznete banano (olupljeno in narezano na kolute), ki bo prav tako posladkala sladoled in mu dodala še nekaj svojega okusa.

Dober tek!

Špela M. Sedevčič in Ana Zajec

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content