Kaj pa pri vas kuhate?

V šolskem letu 2020/2021 je rdeča nit projekta Turizem in vrtec »MOJ KRAJ, MOJ CHEF.«
Projekt otrokom skuša približati krajevni turizem in v njih vzbuditi zanimanje po odkrivanju kulinarike. Preko aktivnega sodelovanja pri pripravi jedi, sodelovanja z okoljem spoznavajo lokalno kulinariko nekoč in danes.

V našem vrtcu se je za sodelovanje v projektu odločilo 9 skupin. Naš cilj je bil otrokom predstaviti kulinarične posebnosti  kraja, jim ponuditi možnost okušanja surovin in končnega izdelka. Spoznavali so proizvodnjo domačih pridelkov in delo lokalnih kmetij.

Tematike smo se navkljub letošnji situaciji obširno lotili in skušali izpeljati čim več načrtovanih dejavnosti s področja kulinarike v povezavi z lokalnim okoljem. Projekt smo prilagodili tako, da smo namesto sodelovanja z zunanjimi delavci (kuharji, peki, čebelarji, lokalnimi pridelovalci) otrokom ponudili več praktičnih vsebin in priprave jedi.

Tako smo cvrli krofe, flancate, kuhali domačo mineštro, pekli potico, torto, palačinke, jabolčno pito, stiskali sok, kuhali marmelado, puding, obirali grozdje, kuhali in pekli kostanj, pripravljali sadne kaše, Gregorjeve ptičke, štrudelj, regratov sirup …

 

 

Otroci v takšnih dejavnostih zelo uživajo, saj vključuje vse njihove čute. Hrano spoznavajo s tipanjem in okušanjem. Učijo se poimenovanja sestavin in usvajajo nove izraze. Z velikim pričakovanjem od doma prinesejo kuharske predpasnike, potem pa vedoželjno spoznavajo recepte, režejo, mešajo, gnetejo. Tisto, česar pa se najbolj veselijo, je okušanje njihovega izdelka, končne jedi.

Špela Kranjc

POVZETEK PROJEKTA BOMO ŠIRŠI JAVNOSTI PREDSTAVILI V MAJU PREKO RAZSTAVE V AVLI OBČINE LITIJA.
RAZSTAVA BO POTEKALA OD 17.  DO 31. MAJA 2021
VSE, KI VAS ZANIMA KAKO KUHAJO BODOČI CHEFI V VRTCU, VAS VLJUDNO VABIMO, DA SI JO OGLEDATE

VABILO NA RAZSTAVO

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content