Kaj mi pogreje srček

V prazničnih dneh, ki so za nami, ljudje dajemo preveliko pozornost stvarem, ki se kupijo za denar. V naši družbi opažamo, da se izgubljajo vrednote, ki nas delajo Človeka. Vsenaokrog je bilo slišati velike besede naših voščil, se pa sprašujem, če se jih bomo spomnili tudi med letom.

V vrtcu  Taček smo decembrski čas posvetili projektu etika in vrednote, s poudarkom na skrbi za sočloveka. Za pomoč smo strokovne delavke prosile tudi starše in svojo pozornost namenile dobrim dejanjem do sočloveka. Tako je pred igralnicami nastajal plakat, ki smo ga lahko vsi videli in se o dejanjih, ki nam pogrejejo srček,  pogovarjali. Nehote smo se na ta način trudili biti boljši. Ker so otroci bitja, ki več opazujejo kot poslušajo, so kar hitro tudi sami opazili prijazna dejanja prijateljev in jih pohvalili. Najmlajši, ki pa še ne govorijo, pa s svojimi dejanji pokažejo, da razumejo, kaj se dogaja okoli njih. Tako je Luka počepnil k Žanu ter mu pomagal pri obuvanju copat, Nina je prinesla Svitu dudo in še ogromno drobnih dejanj tekom dneva, ki pa vendarle niso tako drobna. Na tak način otroku razvijamo empatijo, ki je še kako pomembna kasneje v življenju in kritični čas za njen razvoj je predšolsko obdobje. Seveda pa taka dejanja še bolj bogatijo osebo, ki naredi nekaj lepega in dobi občutek, ki ga nobeno darilo kupljeno za denar ne more dati.

Našo temo so dopolnile še mame naših otrok, ki so samoiniciativno pripravile dramatizacijo Čaukjena čarovnica. Pripravile so vse, kar je bilo potrebno za čisto pravo predstavo. Zašile so kostume, pripravile sceno in režirale zgodbo. Sledilo je presenečenje otrok, ki se je svetilo v njihovih očeh, kajti  to pa je bilo darilo!!! Omenila bi še pozitivno energijo mamic, ki so se na igro pripravljale, njihovo vznemirjenje. Neprecenljivo!

Vsem skupaj želim, da nas izrečene besede v teh dneh spremljajo čez celo leto in da ne pozabimo biti človek človeku.

Mojca Grošelj Radulovič, vzgojiteljica in vodja enote

Fotografije.

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content