Jesenska doživetja v Sončku

Konec septembra so otroci na Vačah v gozdu našli teto Jesen, ki jim je dala jesenske barve, da so ji pomagali pobarvati listke. Odšla je tudi z nami v vrtec, da so jo videli najmlajši otroci, prinesla nam je tudi veliko različnih dobrot z njive, iz sadovnjaka in gozda. Otroci so z našo pomočjo delali prve korake v kulinaričnih dogodivščinah. Tako so iz zelenjave skuhali bučno in zelenjavno juho, za posladek pa iz jabolk tudi jabolčno pito. Spoznavali so, da se iz svežega sadja da narediti zelo dobra sadna solata in posušeni jabolčni krhlji, ki so bolj zdravi kot bonbončki. Odšli smo na njivo, kjer so otroci pobrali zelje, ga oprali, s pomočjo Rebekinega dedka in babice naribali in ga dali kisati.

V tednu otroka so v našo sredino prišli dedki in babice. Z nami so se igrali, peli, poslušali smo razne zgodbice iz življenja naših starih staršev. Otroci so stare starše pogostili s kavo in z čajem ter s palačinkami, ki jih je spekla naša kuharica Vojka.

Naslednji dan smo imeli obisk iz šole. Prišli so otroci prve triade, ki so uživali v dramatizaciji otrok Zrcalce. Tudi oni so nam zapeli nekaj pesmic.

Ker pa v mesecu oktobru ne gre brez gasilcev, smo imeli ob koncu tedna otroka tudi pravi evakuacijo. Otroci so slišali sireno, se postavili v kolono, najmlajše, ki še ne hodijo, pa smo dale v posteljico, ter se odpravili do dogovorjenega mesta. Tam so nas pozdravili Vaški gasilci, ki so pohvalili vse otroke, da so zelo hitro prišli na dogovorjeno mesto.

V letošnjem letu vrtec Sonček praznuje 20-letnico delovanja na Vačah. Zato otroci in strokovne delavke vsak mesec pripravimo presenečenje za starše. Prvo presenečenje smo pripravili na dan, ko so starši skupaj s svojimi otroki prišli na roditeljski sestanek. Najprej so staršem otroci zaigrali dramatizacijo, zapeli pesmico in povedali deklamacijo. Nato so otroci odšli s Tadejo in z Jeleno v igralnico, kjer so se igrali, medtem ko so bili njihovi starši na sestanku.

Drugo presenečenje se je zgodilo konec oktobra, ko so nekateri otroci prvič nastopali pred občinstvom z dramatizacijo. Otroci so staršem predstavili dve različni dramatizaciji z istim naslovom Repa velikanka, povedali so jesenski deklamaciji in zapeli pesmico.

Jesen nam ponuja veliko možnosti za dejavnosti na vseh področjih v naravi in igralnici, zato je bil oktober v vrtcu Sonček pisan, igriv, raziskovalen, ustvarjalen.

Sabina Zarnik, vzgojiteljica

Fotografije

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content