Grajska gospoda na Vačah

Kako otroku predstaviti grajsko življenje? Skozi igro in spodbudno učno okolje. Prav zato smo v mesecu novembru, v vrtcu Sonček, večino kotičkov  opremili z grajsko vsebino.  Otroci so sodelovali z idejami, načrti, bili aktivno soudeleženi pri izvedbi prostora in se tako spontano učili o zgodovinskih dejstvih. Vsak otrok je s pomočjo staršev izdelal svojo plemiško zastavo in enak vzorec z mozaikom ponovil na ščitu. S pomočjo daljših tulcev smo izdelali konjičke, ki so jih otroci aktivno »jahali«. Iz valovite lepenke smo izdelali tudi meče in pripravili turnir v sabljanju. Deklice so se v svojem kotičku lahko preoblačile v princese, se ogledovale in pile iz finega porcelana.

Izdelali smo krone, ogrlice in tako okrašeni obiskali grad Bogenšperk. Zelo iznajdljiva kustosinja nas je popeljala po gradu, nam razkazala dvorano, sobe, viteze. Otroci so bili malce razočarani, ker je povedala, da v tem gradu ni živel noben kralj, ampak »samo« plemiči.

Poslušali smo grajsko glasbo, se naučili dvornega plesa in rajalno igro Trnuljčica.

Z otroki smo prebirali knjige o gradovih in življenju v njih, o vitezih, kraljih in kraljicah. Opazili smo, da v  veliko klasičnih pravljicah nastopajo grajski prebivalci. Otroci so v lutkovno grajskem kotičku igrali  lutkovno igro Žabji kralj.

Ker imamo na Mačkovcu nad Vačami lepo ohranjeno kamnito  mizo iz 16. stoletja iz gradu Katcemberg, smo si jo ogledali, na njej popili sok, nato pa odšli do kraja, kjer je nekoč stal ta grad. Otroci so izvedeli, da so kamne iz ruševin gradu uporabili za zidavo cerkve na Vačah.

Veliko zanimanja pa so vzbudila tudi gosja peresa, ki smo jih opazili na gradu Bogenšperk in jih nato poiskali v vrtcu ter z njimi risali in pisali. Ker je pero ozko in je oprijem s prsti drugačen, je bilo risanje črt še posebej zahtevno. Prav tako pa je izziv tudi pomakanje peresa v črnilo, saj je pero  naenkrat »nehalo pisati«.

Otroci so v tem mesecu uživali in se naigrali grajskega življenja, dogajanje pa bodo podoživljali na Dnevu vrtca, ki bo v aprilu 2018.

Vida Kristan, vzgojiteljica in vodja enote Sonček

FOTOGRAFIJE

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content