Dan vrtca 2016 – Preberi mi pravljico

»Enkrat v letu pride dan vrtec naš praznuje …«

To so uvodni verzi vrtčevske himne. Ta v vsej svoji veličini zadoni ob praznovanju dneva vrtca, ki ga obeležujemo v mesecu aprilu. Praznovanje se za vse otroke začne že nekaj dni prej, ko spoznavajo Vrtec Litija, vse njegove enote, odpravijo se tudi na obisk v eno od enot. Tisti najmlajši, ki niti peš niti s skupinskim prevozom ne morejo priti do oddaljenih krajev, pa svoje vrstnike iz drugih vrtcev spoznavajo preko sodobne tehnologije, z interaktivnim klicem prek spleta. Na dan, ko vrtec praznuje, se otroci posladkajo s torto in tudi na ta način začutijo prazničnost tega dne.

Večdnevnemu veselju in praznovanju sledi veliki zaključek, zdaj že tradicionalna prireditev, ki je letos nosila naslov Preberi mi pravljico. Otroci, ki bodo jeseni sedli v šolske klopi, so 21. 4. 2016 nastopili v vlogah znanih likov iz slovenskih pravljic. V na videz veliki športni dvorani Gimnazije Litija se je zbrala nepregledna množica staršev, bratcev, sestric, dedkov, babic in drugih obiskovalcev, ki so prišli pogledat izjemen nastop otrok. Večer so s svojim nastopom otvorili zaposleni Vrtca Litija pod vodstvom Jaka Strajnarja s pevsko točko in glasbeno spremljavo na zvočne cevi. Nato pa sta publiko v pravljični svet popeljala lika Palček in žaba. Nastopajoči otroci so zbrane navdušili s svojim sproščenim in iskrenim nastopom, za katerega so trdo vadili in si na tem mestu zaslužijo pohvalo za ves vložen trud.

Praznovanje je letos sovpadalo z vseslovenskim praznikom knjige in branja, 21. Slovenskimi dnevi knjige. Z vsebino letošnje prireditve smo želeli v Vrtcu Litija poudariti pomen branja v predšolskem obdobju. Glasno branje, pripovedovanje in pogovor ob knjigi spodbujajo otrokov jezikovni razvoj, bogatijo njegov besedni zaklad, burijo otroško domišljijo in nenazadnje razvijajo pozitiven odnos do branja in knjige.

Čeprav čas kar drvi mimo nas, odrasli, postojmo in si vzemimo nekaj trenutkov za listanje in prebiranje knjig z najmlajšimi, saj so nenadomestljivi … »Nikoli ni prezgodaj! Nikoli ni prepozno! Vsak čas je ravno pravi za branje, pogovor in prijetno druženje ob branju.« (Jamnik in Perko, 2015)

Špela M. Sedevčič, vzgojiteljica

Fotografije – Blaž Bratkovič

Fotografije – Gregor Požun

Facebook
01 896 25 30
tajnistvo@vrtec-litija.si
Skip to content